
Rosenmetoden Kroppsorientert psykoterapi

Heidi Wexelsen Goksøyr
Rosenterapeut

Priser
• Enkelttimer 60 min: 1490 NOK
• Dobbelttime 90 min: 2150 NOK
• Pakke på 5 timer: 10% avslag
• Timene kan også gjennomføres
som rene samtaletimer.
Bestilling av time
SMS: 97627207
E-post: heidi@heidiwg.no
Org.nr: 992615672
Betingelser for endring og avbestilling
Jeg er privatpraktiserende og mottar ingen offentlig støtte til drift. Avbestille/endring av timeavtale må skje senest kl 10, 2 virkedager før oppsatt tidspunkt. (Dvs torsdag kl 10 i forkant av mandag, og fredag kl 10 i forkant av tirsdag). Dette for å ha noe tid til å gi andre muligheten til å benytte seg av timen.
Avbestillinger/endringer etter dette tidspunkt belastes i sin helhet uansett årsak.
Rosenmetoden passer for ...
• ulike stresstilstander i kroppen
• spente og/eller verkende muskler
• hodepine/migrene
• sliten, selv om det ellers ikke feiler deg noe
• ved uro du ikke helt hvor kommer fra
• en opplevelse av å sitte fast i eget liv
• bearbeidelse av smertefulle erfaringer
• et ønske om bedre kontakt med egen kropp og egne følelser
• et ønske om en dypere relasjon til deg selv og andre
• avspenning og velvære
Resultatene av behandlinger med rosenmetoden innebærer ofte …
• mindre smerter og spenninger
• reduksjon av stress
• en økning i vitalitet og livsglede
• kraft til livsendrende valg
Rosenmetoden springer ut fra fysioterapi, men inkluderer også det emosjonelle, og baserer seg på den sansbare hukommelsen i kroppen. Navnet viser til grunnleggeren, fysioterapeut Marion Rosen (1914- 2012). Hun mente at fortrengte følelser blir lagret i kroppen som muskelspenninger som en av kroppens mange overlevelses-mekanismer. Med et uferdig nervesystem, er vi som barn åpne, sårbare og veldig sensitive. Relasjonen til våre nærmeste er avgjørende for vår overlevelse, bokstavelig talt. Så om vi oppfatter avvisning, neglisjering, eller på annen måte et utrygt miljø, så krymper vi oss. Vi tar på oss skyld og skam, endrer og tilpasser oss så godt det lar seg gjøre. Vi holder pusten, svelger ned, setter opp en maske, eller, bokstavelig talt tar oss sammen og går på med krum hals. Vi skjuler den vi egentlig er for å beholde tilknytningen og båndet til våre nærmeste. Som en kokong gir dette oss en beskyttelse som er helt nødvendig for et barn. Men som voksen gir dette lite rom for liv.
Rent fysiologisk er rosenmetoden en avspenningsmetode som består av respektfull berøring. Vi møter muskelspenninger og kroppens ubalanse for å minne kroppen på at her finnes det muligheter for å slippe spenninger, la "sovende" muskler våkne til liv, gi rom for at blodårer og nervetråder ikke ligger i klem slik at blodgjennom-strømningen flyter slik den skal, nevrologiske signaler når sine målorganer, den store pustemuskelen, diafragma, slapper av slik at indre organer får rom til bevegelse og pusten bli friere.
Selv om rosenmetoden i Norge ofte er ukjent for andre helsearbeidere som noe mer enn en del av det litt uklare samlebegrepet “alternativ terapi”, er rosenmetoden i USA ofte anbefalt av leger, psykologer og kiropraktorer som en behandlingsform som utfyller deres egen.
Å holde følelsene nede har altså i sin tid vært en nødvendighet, en måte å tilpasse seg for å bli tatt vare på, kanskje først og fremst av våre foreldre. Vi har alle gjort dette i større eller mindre grad avhengig av oppvekstvilkår. Men kroppen husker det vi selv har glemt, og over tid fører dette til muskelspenninger som begrenser både bevegelse, pust og livsutfoldelse. Det som en gang var et viktig og nødvendig forsvar og beskyttelse, er det som nå begrenser oss.
Livet vi har levd og lever vises i kroppen. Hver kropp bærer sin egen historie. Det utvikles mønstre i kroppen, men også i tanker, ord og handlinger som vi ikke er oss bevisst. Dette kan etter hvert bli forvirrende, og gi et usant bilde av hvem vi er, hvordan vi har det, hva vi har behov for, - også for oss selv.
Ved fysisk berøring kan minner og følelser bli vekket, og gjennom samtale kan det gi en økt forståelse for det som skjer i kroppen og hva som ligger gjemt. Vi kan få støtte til gjenkjenne og akseptere alle følelser, åpne for selvmedfølelse, og på et vis gjenoppdage oss selv. Det handler ikke om å grave i fortiden, men forsiktig kunne åpne opp for det som har vært.
Det krever kraft å holde følelser nede. Vi blir slitne. På et tidspunkt krever det mer å holde følelsene nede enn å slippe de til. Følelser må erfares og føles, ikke bare bli snakket om, for å kunne slippe taket og frigjøres. Ved selv å oppdage og bli klar over hva vi har måttet holde tilbake, kan muskelspenninger slippe taket og endringer kan skje. Noe kan åpnes og myknes, og vårt sanne jeg, ressurser vi ikke visste at vi hadde, vil kunne komme til syne. Vi får frihet til å velge nye veier.
«Vi kan berøre kroppen,
og nå sjelen,
og slik kan verden forandres».
- Marion Rosen
Rosenmetoden byr på en myk, forsiktig, men kraftfull prosess; fra den du tror du er, til den du egentlig er. Dette kan etterhvert vise seg ved at man blir mer følsom, og at det er vanskeligere å “holde maska” i situasjoner som egentlig oppleves som uutholdelige. Dette som en følge av å komme mer i kontakt med det man egentlig føler, den man egentlig er, og de grensene man faktisk har. Man kan oppleve situasjoner man før har tålt – på bekostning av seg selv - som akkurat så utålelige man dypest sett opplever det. Det kan være man plutselig setter foten ned der man før holdt ut.
Bedre kontakt med kropp og følelser, gjør det lettere å forstå hva man egentlig vil, - og hva man ikke vil, - og dermed kunne ta mer bevisste valg. Rosenterapeuter har selv gått gjennom mye behandling, og kan med det være en støtte og veileder i denne prosessen. Gjennom ny innsikt åpnes nye muligheter.
Resultatene av behandlinger med rosenmetoden innebærer ofte mindre smerter og spenninger, en reduksjon av stress, og en økning i vitalitet og livsglede.
- Når man aksepterer det som er, vil det som er endre seg.
Endringsparadokset
Hvordan foregår behandlingen?
En behandling varer vanligvis i 60 min fra klienten kommer inn til hun eller han går ut. Rundt 50 minutter av behandlingen foregår på en behandlingsbenk. Klienten bruker å ta av seg klærne bortsett fra undertøyet, og får i stedet et teppe over seg for å holde varmen, og føle seg trygg og dekket til. Om man foretrekker å beholde klær på er det helt i orden, men det anbefales da at man har på noe som sitter løst og behagelig. Best resultat får en imidlertid når huden blir direkte berørt. Man bruker å ligge på magen og få behandling på ryggen/baksiden først, for så å snu i løpet av behandlingen slik at man også får behandling på forsiden av kroppen.
Det største utbyttet kommer over tid med jevnlige behandlinger.
Hvor mange behandlinger er vanlig, og hvor ofte?
Noen mottar behandlinger jevnlig over flere år, og gjør det som en del av en egenpleie og egenutvikling. Andre kommer for en kortere periode for å ta fatt på enkelttemaer i livet, og antall timer vil variere. Erfaringsmessig velger mange å sette av rundt 10 timer til dette da det er en prosess å åpne opp og la ubearbeidede følelser komme til overflaten.
For de fleste kan det uansett være godt å ha behandlingene forholdsvis tett i starten for å holde oppe et fokus på prosessen, og deretter noe sjeldnere for å la innsiktene og følelsene bli bearbeidet og integrert mens livet pågår.
Vitenskapelige studier
Det er gjort flere studier på rosenmetoden, deriblant èn på Karolinska Instittuttet i Stockholm, docent Torkel Falkenberg:
Denne studien er den mest omfattende og har 64 deltagere i sitt studie. En kartlegging av deltagerene viste at de fleste var høyutdannede, og var ansatt innen administrative, akademiske eller tekniske yrker. Det overgripende målet for studien har vært å bidra til forståelsen av helsefremmende aspekter av Rosenmetoden. Summen av denne studien er at en overveldene majoritet av deltagerene opplevde å ha stor eller veldig stor nytte av behandlingene.
Deltakerene hadde tre hovedutfordringer som grunn til å søke en rosenterapeut. Omtrent en fjerdedel hadde søkt konvensjonell behandling før rosenbehandlingen for følgende:
1) Fysiske helseproblemer
2) Psykiske helseproblemer
3) Ønske om personlig utvikling
Opplevd nytte kan deles inn i fem forskjellige kategorier:
1) Forbedret mental helse, inkludert økt velvære, tillit, lykke og selvfølelse.
2) Forbedret fysisk helse, inkludert reduserte muskelspenninger, forbedret pustekapasitet, bedre tarmfunksjon og økt fysisk energi, men også lindring av smerte som hodepine og muskel-, rygg- og nakkesmerter.
3) Økt bevissthet om forholdet mellom kropp og sinn, og hvordan adferdsmønstre og pågående psykologiske prosesser påvirker kroppen.
4) Støtte til personlig utvikling
5) Kraft til livsendrende valg
Rosenterapeut er en beskyttet tittel. Utdannelsen er samlingsbasert og foregår ulike steder i verden ved skoler godkjent av Rosen Institute. Jeg har gjennomført mitt utdannelsesløp i Oslo, Stockholm og Ukiah/California.
Utdannelsen tar 4 - 5 år inkludert 1- 2 år klientarbeid før man blir internasjonalt sertifisert rosenterapeut.
Varmt velkommen,
Heidi
Klienterhistorier
For mange kan rosenmetoden være ganske ukjent som behandlingsform. Og selv om det kanskje er noe man har hørt om, så kan det likevel virke litt diffust. Navnet er jo heller ikke til hjelp, om man ikke kjenner til Marion Rosens arbeide.
I et forsøk på å gjøre rosenmetoden mer begripelig, har jeg samlet et lite knippe klienterhistorier der de med egne ord forteller om sine opplevelser av behandlingene. På den måten kan rosenmetoden kanskje bli tilgjengelig for flere:
"Rosenterapi er vennlig og rolig berøring som har truffet meg dypt i kropp og sjel. Noen ganger har det skjedd mye i meg, andre ganger har det vært ren avslapning - hver gang er det en gave til meg selv.
Heidi er en usedvanlig god rosenterapeut. Fra første stund kjente jeg meg trygg og at Heidi vil meg vel, og etter en time hos Heidi er jeg alltid lettere til sinns - og gladere - enn da jeg kom. Det er som om hun jobber intuitivt med berøringene på kroppen, og hun inviterer til dialog på et veldig tillitsvekkende vis.
Jeg kan virkelig anbefale timer hos Heidi, enten du søker dyp avspenning eller selvutvikling. Berøringene hennes virker rett og slett godt!"
- Helene
"I rosenterapi med Heidi kom jeg i nærmere kontakt med hvordan levd liv setter seg i kroppen og hvor frigjørende, og bevisstgjørende det har vært å oppleve at gamle følelser kan slippes fri på slik en skånsom og trygg måte. Det har gitt meg et dypere mer bevisst liv, rett og slett.
Anbefales på det sterkeste."
- Maria
"Jeg visste lite hva rosenterapi var før jeg begynte, men en venninne hadde prøvd det og sa at det var lett berøring som gjorde at man kom i kontakt med følelser. Jeg visste med én gang at det var dette jeg trengte, og jeg har ikke angret et sekund.
Heidi er en varm og trygg støttespiller som har stått sammen med meg i min emosjonelle smerte, og klokt guidet meg, min pust, mine følelser. Som en medvandrer har hun gått med meg på en støttende og med en ikke-dømmende tilstedeværelse, - i reisen ut av utbrenthet, tilbake til hvem jeg er.
Dette er hva rosenterapi er for meg."
- Merete M
"Dette har jeg lært; alt lagres i kroppen. Rosenmetodens trykk og berøring har for meg vært til stor hjelp for å komme i kontakt med traumer og belastende opplevelser. Jeg hadde jobbet med disse tidligere, men nå fikk jeg en kroppslig erfaring som åpnet opp for mer.
Det å gå langt nok tilbake og løse opp i tidlige hendelser, hjalp meg å forstå meg selv og min situasjon her og nå bedre. Jeg fikk forløst mye gråt og merket raskt at relasjonene til mine nærmeste endret seg positivt."
- Kristine
"Jeg begynte å gå til Heidi i en periode da jeg følte at jeg sto veldig fast i mitt eget hode og derfor også i livet. Gjennom behandlingene har hun åpnet opp for så mye som tidligere bare har vært teorier for meg, og som har hjulpet meg å få bedre kontakt med egne følelser og kropp.
Heidi har også en spesiell varme og tilstedeværelse, og jeg har hele tiden følt meg så ivaretatt og trygg."
- Inger
"Å gå i rosenterapi hos Heidi har lært meg å kjenner mer på følelser og kroppslige spenninger, og å skjønne bedre hvordan de to tingene henger sammen. Jeg har også kommet i kontakt med fortrengt psykisk smerte. Slik har det blitt mulig å bearbeide sorg og smerte fra langt tilbake og gå videre i livet med større tillit til egne følelser og vurderinger."
– Merete
"Jeg har gått til behandling hos Heidi i periode med omveltning og krise i livet. Jeg hadde fått anbefalt rosenterapi av en venninne, men visste lite om det på forhånd. Jeg opplevde at behandlingene ga meg støtte, mulighet til å kjenne på alle følelser, samtidig som det ga meg en ro og et pusterom, noe jeg virkelig trengte."
- Ylva